На съвременния пазар се появи нов вид подова настилка, която спечели вниманието както на обикновените купувачи, така и на интериорните дизайнери. Самозалепващите PVC подови панели придобиха завидна популярност в сферата на интериорния дизайн и домашните ремонти поради лесния им монтаж, рентабилност и гъвкавост.

Днес можете да ги откриете навсякъде, включително да ги закупите онлайн. Магазин Онтайм ще ви спечели с разнообразието от винилови подови дъски, имитиращи съвършено различни видове дървесина. Тези настилки предлагат набор от предимства, но също така имат и някои недостатъци, които трябва да имате предвид, преди да ги изберете за освежаване на подовете във вашия дом.

Предимства на виниловите подови дъски

Едно от най-значимите предимства на виниловите подови панели е лесният процес на тяхното инсталиране. Те не изискват специални инструменти или умения, нито пък лепила. Самозалепващият им гръб позволява здраво полагане чрез залепване, което е добра новина за собствениците на жилища, желаещи сами да ремонтират подовете в дома си.

Ниската цена е друго важно предимство на PVC дъските за под. Подовите панели обикновено са по-достъпни в сравнение с традиционните подови материали като ламинат, твърда дървесина или керамични плочки. Освен това инсталацията на принципа „направи си сам“ спестява разходи за труд и позволява осъществяването на нискобюджетен ремонт.

По своята структура и химичен състав, панелите от поливинилхлорид са напълно водоустойчиви. Докато ламинатът и дървото са склонни към раздуване и деформации при намокряне, виниловият под запазва перфектната си структура дори при продължителен контакт с вода. Многослойната структура и защитно външно покритие защитава всяка дъска от драскотини и вдлъбнатини при контакт с тежки мебели.

Гъвкави решения за цвета и декора на пода – това е още една точка в полза на подовите пана със самозалепваща основа. Производителите, както и магазини като Онтайм, предлагат истинско разнообразие от дизайни, цветове и текстури, имитиращи естествени материали като дърво, камък или плочки. Това разнообразие позволява на собствениците на жилища да намерят стила, който допълва техния интериор и отговаря на личните им предпочитания.

Минуси

Въпреки че PVC панелите са водоустойчиви, прекомерната топлина или директната слънчева светлина могат да ги накарат да се изкривят или избледнеят. Следователно те може да не са най-добрият избор за стаи, които са постоянно изложени на високи температури или слънчева светлина, освен ако не изберете продукт с UV защитно покритие.

Този вид подова настилка може да се полага главно върху вече съществуващи подови покрития. Панелите трудно ще скрият значителни несъвършенства на пода и не могат да залепнат здраво ако се залепят върху груба циментова замазка. Това в известна степен стеснява обхвата на тяхното приложение, като най-потърпевши са новодомците.

Въпреки че са достатъчно издръжливи, PVC подовите панели нямат същата дълготрайност като естествените материали – твърда дървесина или керамични плочки. Те са перфектен вариант за бързи освежаващи ремонти, но ако търсите трайно решение, трябва да помислите за друг материал и следователно да планирате по-сериозен бюджет.

В заключение можем да кажем, че самозалепващите PVC подови панели предлагат солиден набор от предимства като лесен монтаж, рентабилност, водоустойчивост и гъвкав дизайн. Въпреки това, те имат своите недостатъци, с които смятаме, че ви запознахме навреме. Оценяването на плюсовете и минусите ще ви помогне да вземете информирано решение, ако обмисляте да изберете самозалепващи панели за подова настилка.