Ако сте решили да купувате ново устройство, но се чудите какъв да бъде той – таблет самсунг или някоя друга марка, най-напред си изяснете за какво възнамерявате да го използвате – за четене на електронни книги, гледане на филми, за игри, за работа от разстояние или просто сърфиране в мрежата.


Добре би било да отсеете най-важните няколко задачи, които искате вашето устройство да изпълнява перфектно, защото залитайки към някой универсален модел, която може да свърши абсолютно всичко, рискувате да направите грешен избор, за който после ще съжалявате.
Няма ясен отговор на въпроса на коя операционна система да заложите – Android , iOS или Windows. По правило е по-добре да изберете същата система като вашия смартфон – така устройствата ще са съвместими помежду си и няма да се налага да се обучавате наново.


Колкото до избор на процесор, ако таблетът се купува главно за игри, централният процесор е основното, на което трябва да обърнете внимание. Той е отговорен и за работата на LTE , NFC модулите, за наличието на функцията за безжично зареждане и максималната разделителна способност на камерата и дисплея. Основният критерий за подбор е честотата и броя на ядрата. По правило, колкото по-високо е цифровото обозначение в процесорния модел, толкова по-мощно е то. Това ваши за всички марки таблети – таблет самсунг, Huawei, Xiaomi и така нататък.


От друга страна, размерът на информацията, която може да се съхранява на устройството, зависи от вградената памет. Става дума за програми, документи, изображения, видеоклипове и така нататък. Затова и размерът на вътрешната памет е от решаващо значение, ако изборът е между устройства, които не разполагат със слот за външни карти с памет.


Ако планирате да правите много снимки или да снимате видеоклипове, както и да играете тежки игри, са ви необходими поне 32 GB памет. В противен случай ще трябва редовно да прехвърляте снимките и видеоклиповете на настолния си компютър или в облака, за да освободите място в таблета.