Макарата е решаващ компонент на оборудването за спининг риболов, който улеснява навиването и съхраняването на влакното, както и борбата и извличането на уловените риби. Днес на пазара има разнообразие от макари, всяка със своите уникални характеристики, предимства и приложения. В тази статия ще обсъдим какво представляват макарите за спининг риболов, техните видове, предимства и недостатъци, как да изберете правилната макара и някои често срещани приложения на макари в спининга.

Какво представляват макарите за спининг риболов?

Това е вид макара, която се използва специално за спининг риболов. Той се отличава със своята отворена шпула, която позволява на влакното да се развива свободно, докато се хвърля и изтегля. Спинингите обикновено се използват с пръчка със заострен връх и различни видове изкуствени примамки, като воблери, силиконови примамки и блесни.

Макари за спининг риболов – какво трябва да знаете - снимка

Видове макари за спининг риболов

 • Бейкин макари: Тези макари са проектирани с нисък профил и плъзгащо се покритие, което намалява съпротивлението във водата, което ги прави идеални за техники за замятане на дълги разстояния. Бейкин макарите обикновено се използват за улов на големи соленоводни видове, като марлини и риба тон.
 • Макари с открита шпула: Тези макари имат открита шпула, която позволява на влакното да се върти директно върху ролката, докато се навива. Откритите макари обикновено са по-леки и осигуряват по-добра чувствителност, което ги прави подходящи за техники за риболов на лека изкуствена примамка и дънна въдица.
 • Жилчата макара: Жилчатата макара е вид макара с висока скорост, която включва метална жица, която минава през сърцевината и помага за равномерното разпределение на напрежението по време на борба с риба. Жилчатите макари са популярни сред любителите на байтрънъри и спинери, тъй като осигуряват бързи темпове на изваждане и подобрена производителност.
 • Мухарски макари: Тези макари са проектирани специално за мухолов, въпреки че могат да се използват и за други техники за спининг риболов. Те обикновено имат висок коефициент на предаване, ниско съотношение на предаване и гладко, регулируемо влачене, което позволява прецизен контрол върху представянето на мухата.

Предимства на макарите за спининг риболов

 • Контрол и чувствителност: Спинингите осигуряват превъзходен контрол и чувствителност, което ви позволява да усещате ухапвания, движения на риба и структурата на дъното под водата. Това е особено полезно при риболов с изкуствени примамки, където фините промени в скоростта на примамката могат значително да повлияят на успеха на риболова.
 • Скорост на извличане: Повечето спининги имат високи коефициенти на предаване, което означава, че могат бързо да извличат влакното от шпулата, когато рибата започне да се бори. Това може да помогне за намаляване на риска от загуба на риба и да увеличи вероятността за успешно извличане.
 • Гъвкавост: Спинингите могат да се използват с различни видове пръти, изкуствени примамки и техники за риболов, което ги прави универсален избор за широк кръг от ситуации и видове.

Макари за спининг риболов – какво трябва да знаете - снимка

Когато избирате макара за спининг риболов, вземете предвид следните фактори:

 • Тип риболов: Изберете макара, която е подходяща за типа риболов, който планирате да практикувате, като например замятане на дълги разстояния, дънна въдица или байтрънър.
 • Размер и капацитет на шпулата: Уверете се, че макарата има подходящ размер и капацитет на шпулата за вида въдица и влакното, които използвате. Като общо правило, по-големите макари са по-подходящи за по-големи видове и по-тежък тест на влакното.
 • Съотношение на предаване: Потърсете макара с високо съотношение на предаване (скорост на извличане), което ще ви позволи да извличате влакното от макарата по-бързо, когато рибата започне да се бори.
 • Здрав и здрав дизайн: Изберете макара с добре конструирана рамка, ролка и механизми, които гарантират дълголетие и надеждност дори при тежки условия на риболов.

Научете повече на https://hook.bg/makari-za-spining-ribolov/