Грижата за обстановката в спалнята и намирането на идеалното легло е много важно, за да се гарантира най-добрата почивка.

Почивката и пълноценният сън е жизненоважна нужда, която трябва да бъде постоянна, въпреки че понякога ритъмът на живот и определени навици ни пречат да го направим. Важно е да се научите да почивате и да имате добра среда. Място, където да се скриете от стреса и да намерите почивка е от съществено значение. Един от ключовете за постигане на наистина възстановяваща почивка е да поддържате добра хигиена и да имате подходящо оборудване за почивка или перфектното легло.

Перфектно легло

В допълнение към грижата за добрия сън, от съществено значение е да се приемат други видове мерки (основно за леглото ), като например: твърдостта на леглото, спалното бельо и матрака.

Твърдост на леглото

От съществено значение е комплектът за почивка и всички елементи, които го съставят, да представят необходимата твърдост, така че гръбнакът ни да не бъде засегнат. Добре ще бъде да се посъветваме от експерт, който да ни помогне да изберем това, което най-добре подхожда на нашата анатомия.

Матракът  трябва да се адаптира към натиска на тялото, като се противопоставя на правилното съпротивление в зависимост от характеристиките на всеки човек.

Възглавницата трябва да предпазва главата от падане назад, така че нейните размери трябва да бъдат избрани и подредени според мярката на врата ни и ширината на раменете ни.

Спално бельо

По същия начин нашето спално бельо трябва да е практично и удобно. Топлина, уют и комфорт са три понятия, които трябва да присъстват в избора ни на завивки, чаршафи, протектор за матрак. Памукът, вълната или ленът са едни от идеалните материали за оптимизиране на почивката. Те абсорбират влагата, позволяват циркулация на въздуха и предлагат перфектната температура по време на сън, наред с други.

Матракът

Препоръчително е да сменяте матрака най-много на всеки десет години. Понастоящем се смята, че мнозина от хората не вземат предвид това правило и сменят матрака си само когато е напълно повреден. Интервалът от време между началото на стареенето на матрака и пълното му износване обаче представлява деликатен и опасен период за здравето на нашия гръб.