Наргилето, известно още като шиша или водна лула, е инструмент за пушене, който се използва за изпаряване и нагряване на тютюн. Обикновено се използва за пушене на канабис, хашиш или ароматизиран тютюн. Димът се пропуска през воден басейн, който често е направен от стъкло. На пазара в днешно време има много различни видове наргилета и аксесоари.

Пушене на тютюн във водна лула

Пушенето на тютюн във водна лула е популярна алтернатива на пушенето на цигари. Популярността на пушенето на водна лула нарасна бързо през последното десетилетие. Има малко разпоредби относно тази форма на пушене на тютюн и много хора я смятат за безопасна. Скорошни проучвания обаче показват, че тази форма на тютюн има същите рискове за здравето като пушенето на цигари. Той съдържа много от същите канцерогени, токсини и други вредни химикали, които съдържат цигарите. Освен това тютюнът за водна лула може да доведе до остра интоксикация.

Здравословни рискове

Пушачите на наргиле вдишват високи нива на въглероден окис. Някои потребители се нуждаят от хоспитализация поради отравяне с въглероден окис. Въгленът, използван в наргилетата, допринася за високите нива на въглероден окис. В сравнение с цигарения дим това вещество е повече от 10 пъти по-концентрирано и е вредно за белите дробове. Той също така съдържа формалдехид, химикал, свързан с рака. Поради тези причини е добре то да бъде приготвяно с внимание или алтернативни средства, които намалят вредите, но запазват удоволстеито.

Социални контексти

Социалните контексти на пушенето на наргиле са разнообразни. Най-често се среща сред студентите. Социалното влияние и одобрението на връстниците могат да допринесат за високата честота на пушене на наргиле. Беше отбелязано, че тези фактори са значително свързани с различни модели на пушене на наргиле.

Аромати

Днес има много различни вкусове наргиле. Най-популярните включват ябълка, череша, грозде и мента. Има и много други. Най-добре е да ги изпробвате всички и да определите какво предпочитате. Всеки човек ще има различни предпочитания.

Индийска култура

Наргилето има интересна история в Индия, с произхода си от кралските дворове на Моголска Индия. Британците прегърнали пушенето на наргиле през 18-ти век и в Стара Калкута то се превръща във важна социална и религиозна традиция. Hookahburdar или човекът, който държи наргилето, играе важна роля в социалния живот на колониалния град. Тази културна традиция бързо се превръща в символ на британското надмощие и интеграция в индийската култура.

Общи вкусове

Тютюнът за наргиле често се прави от различни аромати, всеки със собствен набор от различни характеристики. Въпреки че димът от наргиле обикновено се счита за безвреден, някои проучвания са документирали нежелани реакции, свързани с различни аромати.