Какво е гранитогрес?

Производството на облицовъчни плочки, такива каквито ги познаваме днес, започва от Италия и Англия в периода 20 – 40-те години на миналия век. Гранитогресът е създаден през 80-те години в Италия и е наречен gres porcellanato. Както показва името му, по състав прилича на порцеланово-керамично изделие, а по характеристики и външен вид, е сходен с гранита.

Гранитогресът е популярно и широко разпространено покритие, използвано широко за стенна и подова настилка. Гранитогресът също е популярен избор за плотове с плочки в кухните. Това води до богато разнообразие от текстури и цветове, което позволява появата на уникални шарки и тонове във всяка плочка.

Освен естетически привлекателния характер на гранитогреса, той също е популярен избор в домовете и предприятията поради своята издръжливост. Способен е да издържи на натиска, който съпровожда ежедневната употреба на открито. По-специално, гранитогресът не се поврежда лесно от външни влияния. Като избор на подова настилка, това означава, че той също така може да издържи на силен трафик. Надежден е поради своята дълготрайност, което е от голямо значение за тези, които смятат, че е подходящ за семейния дом, крайградска къща, вила или бизнеса.

Гранитогресът също е подходящ материал за полагане в райони, където водата или влагата могат да бъдат проблемни. Гранитогресните плочки са почти непроницаеми за течности. Те не се повреждат от влагата, която често може да си проправи път през пода, както други материали, когато са поставени под същото водно налягане.

За тези, които са изправени пред алергии или астма, гранитогресът също е отлично решение, защото е хипоалергенен. С редовно почистване гранитогресът може да помогне за намаляване на количеството алергени, които се задържат в дома ви, допринасяйки за по-здравословна среда за страдащите от астма или алергия.

Предвид всички тези предимства, не е изненада, че гранитогресът е популярен избор както за домове, така и за работни места!

Характеристики на гранитогреса

  • Гранитогресните плочки издържат с десетилетия и не се влияят от външни фактори. С техните устойчиви и надеждни характеристики, тези плочки са малко по-скъп, но много по-дълготраен и надежден избор.
  • Гранитогресът е устойчив на приплъзване, благодарение на високотехнологичния процес на производство, на който се подлага. Той се отличава с повишена устойчивост на приплъзване спрямо стандартните плочки. Степента на плочката от 0,42 dcof или повече, когато е мокра, ще ви помогне да държите краката си здраво стъпили на земята.
  • Материалът е устойчив на надраскване. Естествено устойчиви на надраскване, плочките продължават да изглеждат добре дори след години на интензивен трафик.
  • Той е огнеупорен. Негорими, плочките няма да изгорят, да се стопят или да отделят токсични вещества, когато са изложени на огън.
  • Водоустойчив е. Разливите по повърхността му не са опасни за това покритие, така че дори и да престоят известно време, подовете ви ще останат непроницаеми за течностите.
  • Гранитогресът е подходящ както за интериори, така и за екстериори. Плочките са  предназначени за безпроблемни преходи от вътрешните подове и стени директно към вашето външно пространство, благодарение на своята изключителна производителност и издръжливост.
  • Устойчив е на петна. Поради ниската си порьозност, по повърхността на гранитогреса, не остават петна. Дори кафето, виното и мазнините не могат да му навредят.
  • Благодарение на неговата иновативна технология на производство, гранитогресът е устойчив на екстремно ниски температури. Това са плочки, които няма да замръзнат, избледнеят или да се напукат дори при екстремно ниски температури. Това прави материалът  перфектен избор за различни приложения във външни пространства.
  • Гранитогесът е издръжлив на напукване или деформиране. Благодарение на неговата издръжливост и изключителна здравина, той издържа на механично натоварване и удари.
  • Плочките също така лесно се поддържат чисти, което е допълнителен бонус. Благодарение на атибактериалните им свойства, всички плочки се почистват лесно с метла, прахосмукачка или мокър моп.

Къде се използват гранитогресни плочки?

Гранитогресните плочки обикновено се използват като вътрешни подови плочки, като предлагат практическо решение без поддръжка по отношение на издръжливост и устойчивост. Тъй като гранитогресът се предлага в много цветове и покрития, намирането на продукт, който подхожда на вътрешното пространство от естетическа гледна точка, е лесна задача.

Обичайните цветове на гранитогреса са бяло, черно, кафяво, синьо, червено и бежово, с покрития, включително полирани и ексфолирани. Като се има предвид начина, по който гранитогресните плочки са завършени, всяка плочка може да отразява вариация от модели, тонове и цветове. Това позволява още повече индивидуалност и уникалност при избора и комбинациите на плочки за дома. Тяхната издръжливост добавя красота и практичност към вашите външни пространства, създавайки приветлива атмосфера, вдъхновена от красотата на природата. Някои модели пресъздаван камък, травертин, мрамор, шисти, тухла, цимент, дърво и други. Например плочките могат да са в естествени тонове на мрамор и да са украсени с вени, създавайки красив, детайлен и нюансиран краен ефект. Други показват повече контраст в процеса на формиране чрез подчертаващи красотата на дървото богати цветови вариации във всяка плочка.

Гранитогресните плочки са подходящи също така за използване в различни външни зони. Например те се използват като настилки във вътрешни дворове, басейни и балкони.

Насладете се на дълготрайността и качеството на този материал. Декорирайте вашата зимна градина или лятна кухня с гранитогрес и се подгответе за следващото ви семейно събиране или барбекю с приятели през уикенда!