Инверторните климатици са онази част от иновациите при модерната техника, която не само увеличава комфорта в домовете ни, ами и пести енергия. За разлика от традиционните климатици, инверторният не се включва и изключва постоянно, за да достига до настроената температура. Той има различна система на работа, която в крайна сметка не само, че ни излиза по-изгодно, ами и ни е по-комфортно в помещението. Решихме обаче да попитаме специалистите от eclima.bg коя е най-оптималната температура за инверторния климатик и възможно ли е да сгрешим при настройването му. Нека да видим какво научихме.

Какво представлява инверторният климатик?

Инверторните климатици работят непрекъснато с по-ниска входна мощност спрямо традиционните. Инверторният климатик не само поддържа постоянна температурата, но също така може да поддържа по-ниска и постоянна влажност. Повечето хора знаят, че ако влажността в стаята е твърде висока, това може да бъде изключителен дискомфорт за всички присъстващи, дори и температурата да е добра.

Инверторната технология използва компютърна настройка за променлива скорост, за да намали скоростта на въздуха, преминаващ през намотката на изпарителя. Когато въздухът прекарва повече време в изпарителя, повече водна пара ще се кондензира от въздуха, което означава, че се получава и повече изсушаване. Един инверторен климатик също така използва и компресор с променлива скорост, за да контролира по-добре потока на хладилния агент през системата, тъй като забавянето на вентилатора само със стандартен компресор може да доведе до замръзване на намотката. Тъй като системата ще охлажда непрекъснато, вместо да спира и да стартира на равни интервали от време или когато падне температурата, компресорът с променлива скорост позволява малък постоянен поток от хладилен агент, когато стаята е в стабилно състояние (никой не влиза или излиза или готви и т.н.), но също така нарастване, когато някой отвори врата или включи изпускателен вентилатор и т.н. Всичко това води до добре регулирана температура и до ниски разходи за електроенергия.

Коя температура е най-енергийно ефективна при инверторните климатици?

Личните предпочитания за температура варират значително. Някои хора обичат да стоят на по-студено, докато за други студът е твърде неприятен. При всяко положение обаче, за да сте енергийно ефективни, вашите инверторни климатици трябва да са нагласени, някъде в този диапазон – 25-28°C за охлаждане и 20-23°C за отопление. Разбира се, винаги съобразявайте и външната температура, защото разликата между навън и вътре не трябва да бъде повече от няколко градуса.

инверторен климатик закачен на стена

Също така трябва да съобразите и климатикът, дали е правилния размер за помещението. Няма да е енергоспестяващо, ако климатикът е твърде малък, а помещението е твърде голямо, защото така уредът ще трябва да работи на максимални обороти дълго време, за да достигне зададената настройка.

Какво трябва да имате предвид?

Инверторите пестят енергия, но при определени обстоятелства. Не забравяйте, че всеки инверторен климатик притежава сложна микропроцесорна платка във външното си тяло. Тя служи за управление на скоростта на двигателя на компресора. Ако живеете на място с висока влажност или море наблизо, тогава има вероятност веригата да корозира и ремонтът й да излезе доста скъпо. Като цяло инверторните климатици не са бюджетен вариант и техните части и ремонти са по-скъпи, спрямо традиционните климатични системи.

Също така, преди да монтирате инверторен климатик в дома или офиса трябва да проверите много добре електрическата мрежа в помещението и сградата. В противен случай, климатикът може да не успее да пести електроенергия оптимално. За съжаление сградите, които не са с изправна електрическа мрежа никак не са рядкост и заради това не подценявайте този аспект от монтажа. По-добре подгответе всичко преди да монтирате климатичната система, за да не са ви напразни усилията.

Като цяло инверторната технология е иновативна и полезна. Изискванията обаче за нейното функциониране свиват аудиторията, която може да се възползва максимално от нея. Обмислете вашето местоположение и възможности и изберете онази климатична система, която най-добре ще отговори на необходимостта ви.