По всяко време възрастните избират и купуват детски играчки. Те бяха и остават най-високо оцененият продукт. На пръв поглед сегашното изобилие премахва всички проблеми с закупуването на нови забавни неща за мъничетата, но всъщност проблемът с избора сега стана много по -труден. Как да се ориентирате правилно в това безкрайно разнообразие? Как да изберем правилната и полезна играчка?

Кои са основните грешки?

Нормалното развитие на детето, формирането на неговия вътрешен свят е немислимо без игра и следователно без детски играчки. Те са средата за детето, която им позволява да изследват света около себе си, да оформят и реализират своите творчески способности, да изразяват чувствата си, да ги научат как да общуват.

Как обикновено избирате детски играчки? Това е доста спонтанен процес. Или детето е харесало нещо в магазина, а възрастните са решили да угодят, или избират друг подарък за бебето в съответствие с външния вид, размера и цената. Критерии като потенциал за развитие и педагогическа „полезност“ или изобщо не се обмислят, или напълно се доверяват на анотацията, в която производителят пише всичко, което иска.

Липса на критерии за стойност на пазара на играчки (като производители и от купувачите) води до тяхното неконтролирано производство, случайно закупуване и безсмислено потребление. В резултат на това рафтовете на магазините и детските стаи са осеяни с играчки от същия тип и като правило са безполезни (а понякога и вредни!), Докато играчките, които са необходими и важни за развитието на децата, никъде не се намират.

Тази ситуация оказва много негативно влияние върху качеството на детската игра и съответно върху ефективността на развитието на детето. При избора на играчка за дете е важно да се вземе предвид не само привлекателният външен вид и санитарно-хигиенните свойства, но и възможният психологически ефект, значението му за развитието на бебето.

Функционални характеристики на играчките

На първо място, трябва да се подчертае, че развитието на детето се случва в различни видове дейности. Неговата независима и смислена дейност под всякаква форма е най -важният резултат от развитието. В края на краищата осъзнаването на човека за света около него възниква преди всичко в действие. Следователно основната функция на играчката е да активира детските дейности и формирането на нови форми от нея. Развиващият и възпитателен ефект на играчката се определя преди всичко от естеството на играта и връзката й със задачите за развитие. Този аспект трябва да бъде ясно признат при избора на играчки.

Източник: jambo-shop.com