Изборът на име за фирма е важна стъпка, която може да окаже влияние върху нейния успех. Добре подбраното име може да ви помогне да се откроите от конкуренцията, да привлечете клиенти и да изградите силен бранд. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете перфектното име за вашата фирма:

 1. Определете целите си.

Преди да започнете, отделете време, за да дефинирате целите си. Какво искате да постигнете с името на вашата фирма? Искате ли то да е запомнящо се? Описателно? Да внушава доверие?

 1. Помислете за вашата аудитория.

Кой е вашият целеви пазар? Какво биха могли да търсят в името на фирма? Как биха могли да го интерпретират?

 1. Проучете конкуренцията.

Какви са имената на вашите конкуренти? Какво ви харесва и какво не ви харесва в техните имена? Как можете да се откроите от тях?

 1. Brainstorming.

След като сте обмислили горните фактори, е време да започнете да brainstorming. Запишете всички идеи, които ви хрумнат, без значение колко странни или нелогични ви се струват на пръв поглед.

 1. Преценете вашите идеи.

След като сте събрали достатъчно идеи, е време да ги прецените. Изберете имената, които отговарят на вашите цели, атрактивни са за вашата аудитория и се отличават от конкуренцията.

 1. Проверете за свободно име.

След като сте избрали няколко имена, които ви харесват, проверете дали са свободни. Можете да направите това, като използвате търсачката в Търговския регистър.

 1. Тествайте името.

Преди да финализирате избора си, тествайте името на вашата фирма сред потенциални клиенти и партньори. Попитайте ги какво им харесва в него, какво им внушава и дали е лесно за запомняне.

Ето няколко допълнителни съвета:

 • Изберете име, което е кратко, ясно и лесно за запомняне.
 • Избягвайте имена, които са трудни за произнасяне или правопис.
 • Изберете име, което е уникално и се отличава от конкуренцията.
 • Уверете се, че името е налично като домейн.

Изборът на име за фирма може да бъде труден процес, но е важно да отделите време и усилия, за да изберете име, което ще ви помогне да постигнете успех.

Източник: vsichko-za-firmata.com