Естествената светлина създава топла и приветлива атмосфера в дома. Няма нищо по-добро за емоционалното благополучие от това да усетите положителната енергия на слънцето върху кожата си. Няма изкуствено осветление, което да постигне същото вълнуващо усещане.

Тези съвети могат да се прилагат за бани с всякакъв размер. И ако ги изпълните, резултатът е грандиозен:

1. Увеличете размера на прозорците

Очевидно е, че колкото по-голям е отворът на прозореца, толкова повече слънце ще влезе в стаята. Когато е възможно, това трябва да е първото нещо, което да направите. Ако не можете да го изпълните, опитайте поне да смените стъклопакета с друг, чиято дограма е по-фина и не пречи на преминаването на слънчевата светлина.

Ако прозорецът е насочен към атрактивен пейзаж, ще имате повече причини да увеличите остъклената площ. А ако имате ваната до прозореца, можете да се насладите на релаксираща вана, усещайки топлината на слънцето върху тялото си.

2. Стратегическо разположение на огледалата

Огледалото умножава получената светлина и я разпределя в цялата баня. Ако поставите огледалото на стената до прозореца, отразената светлина ще освети повече от банята.

В малките бани добър трик е да поставите две огледала на стени, перпендикулярни една на друга, защото това не само ще разпръсне светлината във всички ъгли, но и ще придаде на стаята усещане за повече простор в помещението.

3. Сменете завесите с по-леки и по-прозрачни

Не се препоръчва поставянето на тъмни завеси в банята, тъй като освен че създават усещане за зрителна тежест, те поглъщат част от светлината, която би послужила за увеличаване на осветеността на интериора.

Ако искате да поставите завеси, използвайте леки материали, които пропускат много естествена светлина, като същевременно запазват уединението.

4. Гланцови плочки и бели или светли бои

Друга добра идея е да покриете стените с керамични плочки, които са блестящи и създават отразяващ ефект. Ако решите да боядисате, можете да прибегнете до водоустойчива бяла боя или други светли тонове, които не само правят стаята да изглежда по-голяма, но мястото ще изглежда по-приятно и приветливо.

Не пренебрегвайте малките детайли. Леките, блестящи полирани хромирани покрития позволяват на светлината да преминава из стаята и да се отразява от всички повърхности.

5. Стъклен параван за душ

Този вариант осигурява освен повече светлина и много красив, изчистен дизайн на банята.

Когато окачите завеса за душ, вие създавате визуална бариера, която може да направи вашата баня да изглежда по-малка. Прозрачните душ паравани създават ефект на простор, като същевременно придават модерен вид и елегантност.

Източник:  banya-bg.com