Преди години въглените за бързо горене бяха популярни сред пушачите на наргиле заради простотата и ефективността им. Необходима бе само една искра, за да се запалят и да създадат незабравими преживявания. Само че те имат един голям недостатък, който се корени в това, че причиняват ужасни главоболия само след една сесия. А много от пушачите не търсят точно този ефект.

Съвсем естествено с течение на времето любителите на шишата започнаха да прибягват до по-нов продукт, съдържащ натурални съставки. Той притежава няколко предимства, които го правят по-предпочитан вариант: кокосовите въглени. Нека да видим с какво те са по-добри от другите алтернативи и защо да се спрете на тях за следващото си наргиле приключение.

Какви са предимствата на естествените въглени за наргиле?

По-безопасен вариант

За разлика от бързо разпалващите се въглени, които са направени от дървесина, примесена с химически стартер, висококачествените въглени за наргиле предлагани от Nargile.bg не съдържат никакви вредни химикали. Тъй като за направата им се използват само естествени съставки, които са безопасни за човек, те спокойно могат да се ползват продължително време – нещо, което не се препоръчва при бързо запалващите се въглени.

Продължително горене

Кокосовите въглени горят продължително време, така че не е нужно постоянно да добавяте допълнително въглен в чашката. Това го прави идеален за по-дълги сесии, каквито много потребители търсят.

Чисто горене

Естествените въглени горят чисто без много дим или пепел. Това значи, че можете да се насладите на по-меко и ароматно пушене.

Без вкус

Още едно страхотно качество на кокосовите въглени е, че те нямат вкус, така че няма никаква опасност да повлияят негативно на вкуса на тютюна.

наргиле за пушене

Силна топлина

Кокосовите въглени горят при висока температура, която е идеална за постигане на равномерно нагряване на тютюна за шиша. Това води до по-добро изживяване по време на пушене.

Екологичен избор

Естествените въглени са един устойчив и възобновяем ресурс. Освен това те са биоразградими, което ги прави безопасни за околната среда.

Този продукт се предлага в повечето магазини за наргиле, както и онлайн търговци на дребно, но трябва да имате предвид, че е по-скъп от бързо запалващите се въглени.

Какво се съдържа в естествените въглени за наргиле?

Както знаете, това, че един продукт се води натурален, не означава, че той непременно е здравословен. Затова е нормално любителите на шишата да се питат дали съставките в естествените въглени са напълно безопасни.

Добрата новина е, че в повечето случаи кокосовите въглени са произведени от 100% естествени материали. А те са устойчив и възобновяем ресурс. Най-често в един такъв продукт има кокосова черупка, вода и екстракт от нишесте. Последният е извлечен от корен на маниока. В следващата секция ще видим как се случва магията в производствените цехове.

Как по-точно се правят кокосовите въглени?

Производството на естествен въглен от кокос е дълъг и времеемък. Изисква се търпение, докато се стигне до последната фаза. Първо трябва да се извлече кокосовата черупка от кокосовите орехи с помощта на малък инструмент, като това се извършва на ръка. Черупката трябва да се отдели от месестата част на плода. След това всички черупки се почистват и оставят да изсъхнат. Не трябва да остава никаква влага по тях, затова е важно да престоят няколко дни преди отново да се работи с тях.

След проверка дали са напълно сухи черупките се поставят в бъчви, където се запалват. Целта е да се овъглят изцяло, за да може да се смачкат и счупят с лекота. Следващата стъпка е да се стрият на прах. Добавя се вода и нишесте от маниока, за да се получи нещо като тесто. След това сместа се прехвърля в екструдерна машина, където се оформя в желаната форма.

Получените въглища трябва да изсъхнат и да се изпекат отново до достигане на определена твърдост. Това е крайният продукт. Последната стъпка е въглищата да се охладят и опаковат, след което могат да бъдат транспортирани по търговските обекти.