Освен леглото и нощното шкафче, всяка стая трябва да има и други основни елементи като място за съхранение, подходящо осветление и декорация.

Това е може би най-особената стая в къщата – тази, в която сме сами. Ето защо е важно да изберем декоративен стил, с който се идентифицираме и се чувстваме комфортно. От друга страна, е важно да сме наясно с нуждите, които искаме да покрием, тъй като можем да проектираме спалня с легло и нищо друго или пък ако имаме достатъчно пространство да добавим гардероб, тоалетка, етажерки или скоринове.

Помислете за местоположението на леглото

Безспорният герой на спалнята е подходящото легло, независимо дали сте избрали спалня или единично легло. Неговото разположение ще определи мястото на останалите елементи. Близо до прозореца, пред него, до радиатора или до стената са най-често срещаните варианти. Във всеки случай завесите са необходими както за добавяне на топлина, така и за поддържане на уединението. Ако искате перфектно съчетание на цветове, то кувертютата и пердетата трябва да бъдат в един нюанс.

Въпреки че изборът на легло често е продиктуван от комфорта и благополучието, таблата на леглото има предимно естетическа стойност. В този смисъл има много възможности. Можете също така да изберете да я замените с ракла, чрез която ще си осигурите допълнително място за съхранение.

Разнообразие чрез тапети

Покриването на стената с тапети е чудесен и лесен начин да направите помещението уникално. С разнообразието от модели можете да внесете конкретен мотив в помещението или да изберете класически дизайн, който да ви осигурява спокойствие.

Намерете нощно шкафче, което да пасва на стаята

На практика нощното шкафче е основен елемент в спалнята. Поради ограниченото пространство може да се наложи да проявите съобразителност и да потърсите решения, които са колкото практични, толкова и оригинални и смели. В много мебелни магазини можем да намерим спалня в комплект с нощни шкафчета, което е много добър вариант.

Добавете повече място за съхранение

Подредеността е основно изискване за протичане на положителна енергия в спалнята, така че мястото за съхранение играе важна роля.

Мебели, като гардеробите и скриновете са добри варианти за прилежно съхранение на предмети, но ако търсите по-декоративно предложение, рафтовете и нишите ще изпълнят отлично и двете изисквания.

Ако разполагате с място, бюрото ще придаде много чар и същевременно ще създаде спокойно място за работа, четене или писане.

Добавяне на топлина с текстил

Повечето спални са проектирани като тихо и лично убежище, което насърчава добрия сън. Завесите и спалното бельо играят решаваща роля, както по отношение на уюта и топлината.

Като цяло се предпочитат бели, бежови, кремави или пастелни нюанси, за да се създаде подходяща атмосфера. Тенденцията през последните години е да се включват по-тъмни цветове, като сиво, кафяво, тъмносиньо и дори черно.