В днешно време голяма част от изследванията за по-добро здраве обръщат внимание на времето, което прекарваме седнали. Това е сред допринасящите фактори за множество здравословни проблеми у хората. Вероятно е добра идея тези изследвания да не се пренебрегват и да се обръща повече внимание на ефекта от продължителното седене.

Добрата новина е, че не е много трудно да се намалят рисковете. Дори да работите на компютър в продължение на 8 часа на ден, има един лесен начин да избегнете продължително седене. Нарича се регулируемо бюро, което може да си набавите от Buldesk – https://buldesk.com/. Благодарение на регулируемото бюро, вие може да променяте работната си позиция. По този начин се намаляват рисковете от продължително седене, при това без огромни усилия. Просто е необходимо да редувате работа в седнало с работа в изправено положение на регулируемото бюро, за да се предпазите от много потенциални здравословни проблеми. Ето какви са основните вреди, които се избягват с правилното бюро:

Проблеми с гърба

Според експертите, една от най-лошите услуги, които може да направите за гърба си, е да го подложите на продължително седене. Така не само ще увеличите риска от поява на болка в гърба, но и ще развалите правилната си стойка. При много хора се развива хронична болка, компресия на гръбначните дискове и преждевременна дегенерация. Всички тези състояния са лесни за избягване с регулируемо бюро.

Проблеми с раменете и врата

Освен болките в гърба, продължителното седене може да доведе и до болки в раменете и врата. Най-вече хората се оплакват от схващане и дискомфорт от продължителното седене и нарушения в стойката. Експертите съветват да се правят кратки стречинг упражнения, както и да се изправяте и раздвижвате през определено време, за да се избегнат болките в раменете и врата.

Рискове от качване на тегло

Безспорен факт е, че когато се заседявате за продължително време, вашето тяло гори по-малко калории. Това е защото движението на мускулите е ограничено през това време, а това води до по-трудно усвояване на въглехидрати. Вместо да разгражда мазнини, тялото ви започва да ги складира, а това неминуемо води до напълняване.

Риск от развитие на диабет

Освен нежелани килограми, продължителното седене може да повиши и риска от развитие на диабет. Това е следствие на инсулиновата резистентност, която се получава от намалена физическа активност, и която обикновено предшества появата на диабет.

Загуба на сила в седалищните мускули и в мускулите на краката

За мускулите важи правилото, че когато не ги ползвате, постепенно губите сила в тях. Точно това се случва с мускулите на краката и седалищните мускули по време на седене. Това от своя страна може да доведе до редици проблеми. Обикновени процеси, като ходене и стоене прав ще започнат да се усещат по-натоварващи, отколкото обикновено. Намаля усещането за стабилност, а в същото време се повишава риска от нараняване и травма.

изморена жена с болки във врата

Повишава се риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми

Сърдечно-съдовите болести и състояния са сред водещите причини за смърт за почти всяка държава. Според изследванията, продължителното заседяване води до повишен риск от развитие на такива болести. В конкретни цифри, хората, които прекарват много време в седнало положение и не се грижат за активния си начин на живот, имат над 100% завишен риск от инфаркт и инсулт.

Повишен риск от депресия и тревожност

Продължителното седене оказва вреда не само на вашето тяло, но и на вашата психика. Според изследванията, продължителното седене увеличава риска от развитие на депресия и тревожност. Това не е учудващо, тъй като именно движението осигурява на тялото оптимални нива на хормони, както и стимулира отделянето на хормони за добро настроение. Движението носи радост, а липсата му води до лошо настроение и разстроена психика.

Регулируемите бюра са много лесен начин за справяне с всички тези проблеми. Благодарение на такъв вид бюро ще може да сменяте работа в седнало с работа в изправено положение, като по този начин държите тялото си активно. Регулирането на височината става лесно, като по ваша преценка може да върнете бюрото в нормалното му състояние по всяко време.

Регулируемите бюра ви предоставят нов и забавен начин на прекарване на време в работа. Правят процеса по-здравословен и продуктивен. Със сигурност си заслужават инвестицията, защото с тях променяте не просто работата си, а и здравето си към по-добро.