Раменната става е една от най-сложните и подвижни стави в човешкото тяло. Тя играе ключова роля във функционирането на ръката и позволява на човека да извършва разнообразни движения като обръщане и вдигане на предмети. За съжаление, поради своята сложност, тя е податлива на различни видове наранявания и заболявания, които могат да предизвикат болки и дискомфорт. В този пост ще разгледаме някои от основните причини за болки в раменната става, симптомите и лечебните подходи.

Причини за болки в раменната става

  1. Травма или нараняване: Това може да включва разкъсване на мускули, сухожилия или изваждане, както и счупване на костите. Травмите могат да се получат при падане, спортни наранявания или автомобилни произшествия.
  2. Заболявания на сухожилията: Тендинит (възпаление на сухожилията), може да предизвика болка в раменната става. Едни и същи движения или прекомерно натоварване могат да доведат до тендинит.
  3. Артрит: Ревматоидният артрит и остеоартритът са заболявания, които засягат ставите и могат да доведат до болка и възпаление в раменната става.
  4. Измръзвания: Излагането на екстремни студени условия, може да причини замръзвания и болка.

Симптоми на болка 

Те обикновено включват следните:

Болка при движение: Болката се усилва при движение на ръката, особено при повдигане или вдигане на тежки предмети.

Ограничена подвижност: Заболяванията на раменната става могат да доведат до ограничен обхват на движение и затруднения при изпълнение на ежедневни задачи.

Оток и възпаление: Възпалението на ставата може да предизвика оток, червене и чувство на горещина в областта на раменната става.

Лечение на болка в раменната става

Лечението зависи от причината за нея. Ето някои от общите подходи към лечение:

  1. Покой и ограничаване на натоварването: За травматични наранявания и тендинит, неподвижността на раменната става и ограничаването на натоварването, могат да помогнат за възстановяване.
  2. Физиотерапия: Физиотерапевтите могат да предложат упражнения и техники за подобряване на подвижността и силата на раменната става.
  3. Лекарства: Противовъзпалителни лекарства и болкоуспокояващи средства, могат да помогнат при управлението на болката и възпалението.
  4. Инжекции: Инжекции с кортикостероиди или хиалуронова киселина, могат да се използват при определени състояния за облекчаване на болката и възпалението.
  5. Хирургически намеси: В някои случаи, когато консервативните методи не са ефективни, може да се наложи хирургическо лечение, включително репарация на сухожилията или ставата.

Болката в раменната става може да бъде много дразнеща и ограничаваща, но с правилна диагностика и подходящо лечение, много пациенти постигат подобрение и възстановяване на нормалната функция.