Спорно е да се каже какво строителство предпочитат потенциалните купувачи. Модерните сгради не създават проблем с комуникациите и асансьора, изглеждат атрактивно и дори ухаят „на ново“. Старите обаче са по-просторни, със зелени части и е видно, когато са наистина стабилни. Скритият „коз“ на новите жилища излиза наяве, когато започнат да се плащат сметките. Собствениците им се радват на комфортни температури през студените месеци и плащат за това по-малко от обичайното. Каква е тайната им?- В сигурността на сградата.

Всеки ще ви каже, че бремето на валежите от атмосферата пада върху. За да изпълнява своята функция, той се нуждае от подходяща хироизолация, която се поставя при монтажа. Материалите, от които може да се направи са различни. Хората, които търсят висока издръжливост, адаптивност към различни температури и дори цветово разнообразие, избират PVC хидроизолация на покрив.

Тя се изгражда от иновативен материал, който представлява мембрана от гъвкав поливинилхлорид, обработена с горещ въздух. В резултат се получава плътна, хомогенна и цяла повърхност. Тя е на три слоя:

  1. Горен, с противоплъзгаща повърхност и защита от температурни амплитуди и УВ-лъчения.
  2. Армировка от тъкан с полиестерни нишки;
  3. Долен сив PVC слой.

Освен, че не пропуска влага, материалът е паропропусклив и това от голяма полза за „дишането” на сградата. Този тип мембрана има и подсилваща основа. Основата ѝ обикновено е изработена от стъклени влакна или полиестерна мрежа. Въпреки че се използва главно за покриви, PVC-мембраната често се използва за тунели, плувни басейни и подземни конструкции.

Ако изберете неармирана мембрана, също няма да сгрешите, защото е много полезна. Подсилената е по- издръжлива, но алтернативата ѝ е с повече гъвкавост.

Главните преимущества на мембраните от гъвкав поливинилхлорид са:

  1. Еластичност, лекота, но и голяма здравина.
  2. Поставянето им е лесно. Не създават проблеми дори когато трябва да покрият негладки повърхности. Това означава че може да се инсталират по всяко време и няма да е проблем да се ремонтират при сложна метереологична обстановка.
  3. Имат висока паропропускливост, което води до елиминиране на възможността да се появи кондензна влага.
  4. Произведени са по стандарти, които гарантират спазването на всички изискванията за пожарна безопасност.
  5. Освен надеждни, този тип мембрани са и атрактивни. Могат да се изберат по цвят, който да създаде хармонично цяло с този на сградата и дори по повърхността ѝ да се сложи лого.

И тук е моментът да отговорим конкретно на въпроса: „Защо собствениците на новите домове, плащат по-малко за ток?“. Съвременните сгради се строят с изискване за добра хидроизолация. PVC-мембраните възпрепятстват проникването на влага и образуването на конденз, което води до естествено запазване на здравината на стените. Висококачествена хидроизолация като тази води и до повишаване енергийната ефективност на сградата. Много по-лесно и икономично е да се поддържа комфортна температура в помещенията, защото топлоизолационната система е защитена от проникване на влага. В резултат на това битовите разходи намаляват не само през зимата. Заради плътното покритие на мембраната и надеждното отразяване на УВ-лъченията, охлаждането през лятото е по-лесно и не изисква климатик на пълна мощност.

Неколцина могат да възразят срещу цената PVC-мембраните и донякъде са прави. Въпросът е, че всеки лев, който ще инвестирате в изолацията на покрива си, ще ви се отплати бързо, няколкократно. Ще дадете пари за покритие веднъж, а в замяна ще получите половин век топлина, сигурност и приемливи разходи.