Мнозина смятат, че пианото е най-добрият музикален инструмент, създаван някога от човечеството; появата му е довела до огромна промяна в музикалната ни култура, а огромното му влияние продължава и до днес, заемайки много важно място в съвременната музика. Нека научим малко повече за произхода и характеристиките на този очарователен инструмент:

Произход на пианото

Името на пианото идва от думата pianoforte – италиански термин, с който се обозначава способността на инструмента да издава ноти с различна сила в зависимост от интензивността на натискане на клавишите.

Той е резултат от еволюцията на два други струнни инструмента с клавиатура, които са били много популярни до края на XVIII век:

  • Клавесинът или клавикордът, изобретен в края на XIV в., е инструмент с клавиши и дърпани струни.
  • Клавесинът, изобретен през XV в., се използва широко през бароковия период. Той работи с ударени струни като пианото, с тази разлика, че пианото позволява по-силни звуци.

Първото пиано

Първото пиано в историята е построено от италианеца Бартоломео Кристофори от Падуа през 1709 г. Въпреки че е създадено в Италия, то е изработено за първи път в Германия от Готфрид Силберман и неговия ученик Йоханес Цумпе. Композиторът Йохан Себастиан Бах, който е приятел на Зилберман, коментира, след като научава за пианото в напреднала възраст: „Това е бъдещето на музиката“. В края на XVIII век използването на пианото вече е широко разпространено.

Характеристики на пианото

Пианото е струнен инструмент: вътрешността му съдържа струни, свързани с чукчета. Всеки клавиш движи чукче в пианото и когато клавишите се натискат, тези чукчета удрят струните. Колкото по-силно се свири на клавишите, толкова по-силен е техният удар и следователно толкова по-силен е звукът.

Пианото съдържа резонансна плоча, която предава вибрациите, причинени от чукчетата, чрез мост към резонансната плоча, която има функцията да усилва звука.

Видове пиана

Съществуват три различни вида пиана: рояли, пиана и електронни пиана.

1.Роялът е най-големият и най-обемистият от трите вида пиана, като резонаторът и струните са разположени хоризонтално.

2.Както подсказва името, резонаторът и струните на пианото са вертикални. То е по-широко използвано от рояла, тъй като заема по-малко място.

3.И накрая, най-модерното пиано е електронното пиано, създадено през 20-и век, при което звуците се генерират чрез електронен синтез. Тези пиана често са проектирани така, че да симулират звуците и ритмите на други инструменти.

Пианото е прекрасен инструмент, с който си струва да се запознаете отблизо; ако сте очаровани от музиката на пиано, не пропускайте да се учите!