Пътните произшествия у нас се увеличават с всеки ден. Пострадалите и загиналите са много и това изобщо не е хубава статистика. Лечението на травми в следствие на ПТП могат да бъдат много скъпи за някои хора и сумите за него да се стори непосилно за мнозина.

Именно затова е и възможността за получаване на парично обезщетение в следствие на претърпени злополуки при ПТП. В тази статия ще прочетете 5 съвета, които ще са ви от помощ с получаването на такъв тип обезщетение.

Правилен подход след случилото се

Всеки човек би реагирал по различен начин след случило се ПТП и особено ако има ранени или починали лица. Няма някакъв шаблон, който трябва да се следва в такава ситуация, но най-важното е да се запази самообладание, спокойствие и да се окаже първа помощ на всеки един пострадал.

Дори и да не сте участник в ПТП-то, а свидетел, то е задължително да помогнете с каквото можете. Обадете се на 112 и обяснете какво се е случило, къде и има ли пострадали. Може би се чудите защо това е съвет… ами защото всички свидетелски показания са нужни за доказване на това, че вие сте пострадал при ПТП и имате право на обезщетение.

Научете своите права

Ние трябва да знаем своите права като участници в движението при случила се злополука. Парично обезщетение при ПТП може да получи всеки един участник в движението, който е претърпял някакви имуществени и неимуществени вреди. Единственият случай, в който нямаме право на парично обезщетение е ако ние сме виновни за случилото се на пътя. Право имат дори и пострадали, пътували в превозното средство на виновното лице. Има още много неща, от които да се поинтересувате, за да знаете и търсите интересите си.

Събиране на всички нужни документи

Събирането на документите е може би една от най-трудните части при получаването на обезщетение. Всичко трябва да се случи в срокове и по определен начин. Хубаво е веднага след случилото се да започнете с набавянето на документи, защото ако изпуснете сроковете за подаване, то ще загубите своето право за обезщетение. Документите са много и не се изваждат и заверяват на едно и също място. Ще трябва доста да обиколите и почакате пред различни кабинети, затова… запасете се с търпение!

Намиране на добър и компетентен адвокат

Адвокатските услуги винаги са били полезни и ще останат такива и за в бъдеще. Ние като потърпевши при ПТП можем да потърсим добър адвокат, който да ни окаже нужната помощ с получаването на парично обезщетение. Може да се обърнете за съвет към някого, който вече е минал по този път и знае кой е точният адвокат. Така вие ще си спестите доста главоболия и пречки на различни места, та дори и в съда, ако се стигне до него.

Бъдете настоятелни

Често се случва да бъде отказано изплащането на парично обезщетение. Причините могат да бъдат много и с различен характер, от неправилно попълнени документи до изпуснати срокове или липса на някой важен документ. В такива ситуации трябва да не се отказвате, а да откриете причините за отказа и да се поправите, ако вие сте виновни за нещо. Не се отказвайте толкова лесно и бъдете настоятелни!