Да се ​​научиш да съчетаваш цветовете и способността да се комбинираш студени и топли нюанси не е толкова трудно – важното е да знаеш основните правила.

Възможността да комбинирате правилно цветове въпрос на добър вкус. На първо място, трябва да изберете цвят и след това да изберете най-добрите комбинации за него. Дрехите трябва да бъдат избрани, като се вземат предвид всички характеристики на външния ви вид, дори маникюрът и цветът на косата ви. Красивият образ на жена е почти 99% зависи от правилната цветова схема в дрехите.

Между другото, ако цветовата схема на дрехите е избрана неправилно, това веднага се забелязва и предизвиква недоумение сред другите. И всичко това е не защото не сте сигурни във външния си вид, а защото възприятието на цвета изиграва важна роля.

Разбира се, има няколко „печеливши“ цветове, които се съчетават с всякакъв нюанс, например черно-бял. Но всеки път, когато ги комбинирате с други, трябва да имате представа за студени и топли цветове в палитрата. Правилната комбинация от цветове, на първо място, говори за вас като за човек с вкус.

Какво е правилото за съчетаване на три цвята?

Има определени правила, които препоръчват да изберете правилните дрехи. Следвайки ги, можете да постигнете добър и привлекателен външен вид. Така например, ако предпочитате един цвят, трябва да го разредете с нещо. Това може да бъде ярък аксесоар или шал. Опитайте се да се отдалечите от твърде мрачен и трагичен вид.

Бялото, от друга страна, изглежда впечатляващо, но едва ли подхожда на абсолютно всички, а твърде ярките цветове винаги привличат твърде много внимание и понякога дори дразнят.

Трицветното правило гласи, че в дрехите не могат да се комбинират повече от три цвята. Например един основен и два допълващи се. Смята се, че ако в гардероба има повече от три цвята, тогава възприемането на изображението може да бъде претоварено.

Съвременната мода, разбира се, е отишла далеч от това правило и можете да наблюдавате много ярки, цветни решения, ефектни щампи и „комбинация от несъвместими цветове“. Опитните стилисти обаче успяха да измислят таблици, в които предаваха списък с хармонични нюанси.

 

 

Правилната цветова комбинация с помоща на цветното колело

Всички цветови комбинации в дрехите трябва да бъдат избрани въз основа на „цветното колело“ – специално устройство, което помага да се изберат подходящите нюанси един за друг.

Важно: Чрез изчертаване на права линия през центъра на кръга можете да определите най-съвместимите цветове. Този прост инструмент ви помага да намерите идеално контрастни цветове.

Компетентен дизайнер винаги използва цветното колело, като взема предвид всички закони: формата на облеклото, неговия размер и стил. Така че, винаги трябва да разбирате, че има  плътни цветове, които  принадлежат към един и същ нюанс и имат различна наситеност.

 

Източник: e-broshura.com