Въпреки многобройните промени в законодателството, много хора все още разглеждат небанковите заеми като необходимо зло или спасителен пояс. Критиците на финансовите задължения от този вид обвиняват дружествата, които отпускат такива заеми, в няколко параграфа. Първо, че договорите им са трудни за разбиране, лихвите са твърде високи и действията им като цяло са основани на неточни законови разпоредби. С този пост ще се опитаме да развенчаем някои погрешни схващания и неверни митове. Ще отговорим и на въпроси като: „Намират ли тези твърдения потвърждение в приетите понастоящем стандарти?“ и „Как изглежда съвременният небанков пазар на заеми в България в наши дни?“.

Митове, че кредитните компании работят по неясни разпоредби – невярно!

Един от най-често срещаните аргументи в дискусията за компаниите за бързи заеми е, че те не попадат в рестриктивните регулации като банките. Липсата на подходящи разпоредби би отворила вратата за евентуални злоупотреби и присвояване по отношение на общата сума на възстановяване или санкции за забавяне. Реалността обаче е съвсем различна. Всички заеми (както краткосрчните заеми с еднократно изплащане, така и тези с по-дълги срокове и месечни вноски за изплащане) са обект на Закон за потребителския кредит и други нормативни актове.

Правните актове имат влияние върху всички фактори, свързани с максималния размер на лихвата и евентуални злоупотреби спрямо потребителите. Те са ценно оръжие в борбата срещу ненадеждни компании.

Онлайн кредитите са скъпи и пълни със скрити разходи – невярно!

Обясняваме митовете за небанковите заеми, които се спрягат като „опасни“. Посочените по-горе разпоредби също са предназначени да защитят кредитополучателите от непропорционално високи разходи.

Затягането на регулациите произтича от положението на клиенти на ненадеждни кредитори, чиято обща стойност на заема често надвишава исканата сума с висок процент.

Информация за общата сума на задължението, също така, трябва да бъде представена в ГПР. Пример за такава презентация е вградения кредитен калкулатор на разходите, с какъвто разполагат уебсайтовете на кредитните компании. Той трябва незабавно да може да изчисли дължимата сума и да покаже промените в таксите, свързани с броя на вноските за всяка избрана сума и съответно погасителен период.

Онлайн заемът носи допълнителен риск – невярно!

По-ранните точки ясно сочат, че третирането на кредитните продукти като нещо рисковано, е вече част от миналото.

Аспектите на сигурността на банковите и небанковите кредити не се различават. Договорът с кредитни институции се свързваше дълго време с нещо, което може би е неясно и крие капани. В наши дни обаче клиентът има право на достъп до всякакви данни, които го интересуват, а самият договор може да бъде прекратен в рамките на четиринадесет дни след подписването му.

Източник: https://vsichki-krediti.com