Когато говорим за обзавеждане за спални, обикновено имаме ясна концепция кои мебели присъстват в това помещение. На производителите е лесно да предложат на купувачите готови решение, познати под наименованието спални комплекти. В следващите редове ще разгледаме базовия набор от мебелни решения, присъстващи в спалнята. Ще обърнем внимание и на някои допълнителни опции, които ще направят помещението по-комфортно и функционално.

Какво включва базовият комплект мебели за спалня?

Един базов спален комплект си остава най-добрата опция за обзавеждане на спалнята. Основният набор от мебели ви позволява да обособите едно уютно и приятно пространство, в което ще ви бъде приятно да си почивате и възстановявате след тежкия работен ден. Спалнята е място не само за сън, но и за романтика, затова дискретната и приятна атмосфера е от голямо значение.

И така, какво включва стандартното обзавеждане за спални? Обикновено това са:

  • Легло – най-често двойна спалня под формата на рамка за матрак. Матракът по правило се купува допълнително. Цената му не е включена в цената на леглото;
  • Нощни шкафчета. Най-често се предлагат в комплект от два броя за всяка страна на леглото;
  • Гардероб. Гардеробите в стандартните спални комплекти са двукрилни или четирикрилни. Някои производители предлагат на клиентите и двата варианта.

Това са мебелите, без които спалнята не би могла да функционира и те заслужават да им обърнем специално внимание. Ако започнем от основната фигура в обзавеждането – леглото, то трябва да кажем, че съвременните легла са не само приятни като визия, но и доста функционални.

За да се оптимизира съхранението на дрехи и спално бельо в стаята, без да се намалява наличната площ, производителите на мебели добавиха към леглата секции за съхранение. Това могат да бъдат чекмеджета или ниша в подматрачното пространство. За лесен достъп до зоната за съхранение е добавен повдигащ механизъм. Този дизайн елиминира нуждата от ракла с предно или горно отваряне, която обикновено „краде” от свободната площ.

Какво можем да кажем за нощните шкафчета? Те са наистина важен и практичен мебелен детайл, но в същото време подобряват стилистиката на помещението, хармонизирайки се приятно с визията на леглото. Двойка нощни шкафчета повишават комфорта, осигурявайки удобна повърхност за съхранение на лични вещи (часовник, бижута, телефон), чаша вода, книга и нощна лампа.

Гардеробът е изключително важен елемент на съвременното обзавеждане за спални.Той е нужен в жилищата, в които не е обособено специално помещение за дрехи и аксесоари – гардеробна или дрешник. Гардеробите днес са с голяма вместимост и често с плъзгащи се врати, за да се освободи място за преминаване в тази зона.

Какво можем да добавим към обзавеждането на спалнята?

Базовият набор от мебели за спалня е чудесен вариант за новодомци. С времето обаче нуждите на собствениците на жилища се увеличават, а следователно и броят на мебелните елементи. Добавянето на скрин с чекмеджета е чудесна идея, защото той не само е перфектно място за съхранение на лично бельо, но и може да се използва като тоалетка или ТВ шкаф.

Освен скрин, собствениците често добавят тоалетка или стенно огледало. За дамите е изключително важно да разполагат с удобно кътче, където да се погрижат за вечерния и сутрешния си тоалет. Огледалото не е само практично допълнение, но и част от декора, която създава по-артистична и разчупена атмосфера в спалнята.