Златото е нашият най-ценен метал. Нежният и мек блясък на бижутата, изработени от него, може да облагороди всяко лице. И говорейки за лице, веднага се спираме на най-подходящите за целта накити: златни дамски обеци от Shine.bg.  

Макар да издържа безотказно проверката на времето, златото също се нуждае от грижи макар и минимални. Благодарение на твърдостта си то не се окислява лесно, но и при него може да се наблюдава частично потъмняване или загуба на сияние. Влажността на околната среда му влияе малко по-бавно и трудно, но парфюмите и кремовете, които използваме, и дори стилизиращите продукти за коса могат да оставят своята следа.

В случай че не искате сами да се занимаете с почистващия процес, възползвайте се от професионалните услуги на златар.

Ако все пак решите да го направите лично, ето вариантите:

  • Сапун и вода: ако вашите бижута не се нуждаят от по-сериозно почистване, може да прибегнете до този метод. Ще ви трябват малко топла вода, мека четка и сапун.

Забележка: не почиствайте така бижута със скъпоценни камъни. Те могат да бъдат необратимо повредени. Ако се страхувате, че четката може да нанесе драскотини, изберете микрофибърна кърпа. Изтъркайте внимателно след кратък престой в сапунената вода. Вече може да се радвате на първоначалния блясък на обеци, пръстени или колиета.

  • Оцет и сода: оцетът и содата бикарбонат осъществяват достатъчна реакция помежду си, за да почистят вашето бижу. Смесете водата и содата, докато получите сравнително гъста консистенция. Намажете златните обеци или пръстени с получения продукт и ги поставете отделно. Залейте с оцет.

След пет минути почистете старателно украшенията с топла вода. Нека напомним, че говорим за бижута без камъни. Подобни методи могат да увредят последните.

Съхранение

Съхраняването на бижутата, и в частност на обеците, е много важен процес. Може да ви е лесно да съберете всичко в кутийка предназначена за целта, но триенето им едно в друго ще доведе до появата на нежелани драскотини.

Винаги можете да ги полирате при златар и те да заблестят като нови. Все пак не забравяйте, че честото повтаряне на тази процедура отнема от грамажа на накитите. Добре е да ги опаковате самостоятелно, това ще ви спести и време за търсене.

Подбирайте моделите още при покупката, с идеята предварително да обмислите в какво ще бъдат прибрани у дома. Избирайте бижутата не според аутфита – създайте си специален кът за своята колекция. Винаги, когато той е пред очите ви, насладата ще е пълна за всички сетива.  

Започнете пазаруването на есенни находки с няколко чифта златни изкушения. Грижете се за тях и те ще ви донесат търсената красота и радост.