Спортните залагания са страхотни, благодарение на възможността за залагане на дадена игра по много начини. През годините стават все повече видовете залагания и за комарджиите е по- трудно да са в крак с всички налични опции. Те могат да бъдат успешни залагащи на спорт, само ако разбират различните видове налични спортни залагания и как работят те, така че да знаят точно на какво залагат. Платформи като Winbet Casino предлагат стотици възможности за залози, затова е важно играчите да могат да ги различават и да избират най-печелившите опции.

 

1.      Парични линии

 

Залогът на парична линия е най-простият и най-разпространеният залог. Залагащите ще трябва да прогнозират кой отбор (или спортист) в дадена игра или мач ще бъде победител. Също така може да се залага мачът да завърши на равно, като например във футбола, заради това този залог понякога се нарича 3-посочен. Залогът на парична линия във футбола се отнася само до резултата от 90-минутното пълно време, а при мачовете от фазата на директните елиминации се включват продължения и изпълнение на дузпи.

С американските коефициенти има аутсайдер и фаворит. С трицифрено число и символ минус, са представени фаворитите, а аутсайдерите са представени със знак плюс.  Числото до символа минус показва колко трябва да се заложи, за да се спечелят 100 долара. При аутсайдерите числото до символа плюс показва каква е печалбата при залагане на 100 долара.

 

2.      Точково разпространение (хендикап)

 

Често срещан тип залог е залогът за спред на точки, при който залозите трябва да отчитат маржа на победата, а не крайния резултат. Тези залози имат американски коефициенти, като фаворитът се обозначава със символ минус, докато символът плюс определя аутсайдера. Символът минус показва броят точки, с който отборът трябва да спечели, за да може комарджиите да спечелят залога си. Символът плюс показва с колко точки може да загуби даден отбор, за да бъде успешен залогът. Американските коефициенти до залога за разпространение на точки отразяват колко може да се спечели, като тази цифра не оказва влияние на това колко точки са необходими на отбора.

 

3.      Парлей

 

Парлей залогът представлява залог за печалба на няколко залога. Правят се множество залози на един фиш за залагане. При него, за да може парите да бъдат изплатени, всеки отделен залог (наречен „лег“) трябва да спечели. Успешен парлей има в случаите, когато всички индивидуални селекции бъдат улучени. Например, ако се заложи на парлей с четири отбора, но само три залагания спечелят, то тогава залагащите имат губещ парлей билет. При парлей е много по-трудно да се спечели, но пък е много привлекателна опция за залагане. Комарджиите получават по-добри коефициенти, създавайки потенциално огромно изплащане. Също така може да се залага на повече събития с един залог. Залагащите често играят на различни игри от един и същи спорт, но има възможност да се създават и игри на различни спортове. Например, може да се заложи на игра от пет отбора, която да включва Eagles, Chiefs, Lakers, Yankees и Flyers.

 

4.      Над/Под

 

След паричната линия и хендикапа най-популярният спортен залог е сборът точки. При този тип залог спортната борса определя обща сума (число, зададено от създателите на коефициенти) за определена статистика. Той се нарича ​​​​още над/под, защото вместо да се познае изхода от играта, комарджиите ще трябва да предвидят дали общият брой точки или голове ще бъде по-висок или по-нисък от предложеното от спортния тотализатор.

Например спортният тотализатор може да предложи общо 220 за мач между Бостън Селтикс и Голдън Стейт Уориърс. Печелят тези, които са избрали оувъра, а отборите са успяли да съберат повече от 220 точки общо. Отборът, който отбелязва точките е без значение, важното е крайната сума да отговаря на прогнозата на залагащите.

 

5.      Подкрепени залози

 

Проп залози (съкратено от „пропозиционни залози“) са тези, при които не е важен крайния резултат на играта. Ако залогът не е спред, общ залог или залог на парична линия, той обикновено се счита за проп залог. При него обикновено се прави прогноза за нещо, което може или не може да допринесе за резултата в спортно събитие. Като например колко точки ще отбележи играч, колко бързи ярда ще има бягащ бек или пък колко прихващания ще има отбор. Има щати, които забраняват залагането на реквизити в колежански спортове, затова е добре преди да се залага на тях да се проверят местните разпоредби.

Най-разпространеният тип залози за реквизити са два вида:

  • Игрален реквизит – игровите реквизити са всеки залог на реквизит, който не включва определен играч, а най-често включва целия отбор или и двата отбора. Реквизитът за игра представлява залог за нещо, което ще се случи в играта. Например кой ще е първият отбор, който ще отбележи 20 точки или кой отбор ще отбележи първи.
  • Реквизит на играча – този залог е свързан с представянето на играча и неговата статистика. Например общ брой ярдове за подаване/бързане/приемане, първи голмайстор за тъчдаун, записване на трипъл-дабъл и други.

 

6.      Фючърси

 

Фючърсен залог представлява залог за бъдещия резултат от дадено спортно събитие. Те са дългосрочни залози и чрез тях може да се познае резултата от цяло състезание или сезон. Това например може да бъде спечелване на награда за MVP, Световното първенство по крикет, Световното първенство по снукър, спечелване на шампионат на лигата или общия брой победи на даден отбор. С фючърсите за играчи комарджиите могат да залагат на това кой играч ще спечели индивидуална награда в края на годината, като например най-ценния играч в НБА.

 

Заключение

 

След като феновете се запознаят с различните типове залози и как те се прилагат за всеки спорт, могат да разберат кое работи най-добре за тях. Много голямо предимство за залагащите е да се съсредоточат основно върху няколко области и да открият къде залагащата публика и спортните залагания допускат грешки.